Hvorfor reise?

Jeg elsker å få kommentarer som utfordrer meg til å tenke over hvorfor jeg gjør som jeg gjør. Hvorfor jeg tenker akkurat slik? Hvorfor jeg tar de valgene jeg tar? Og hvordan ting kunne vært gjort annerledes. Kommentarer som får deg til å bla gjennom bilde albumene dine på pcen for å prøve å sette ord på hvorfor. Jeg har en blogg leser som alltid får meg til å tenke over de valgene jeg tar i livet og som stiller akkurat de rette spørsmålene slik at man må reflektere. Sist kommentar var slik som dette: 

"Hei Mona. Ser ut som du har hatt et bra år =) Men jeg våger meg til å komme med en forespørsel, som du sier selv så er du fan av å reise, noe som du gjør titt og ofte. Men jeg er litt nysgjerrig på hva som ligger bak din reise lyst. Hvilke aspekter med reising er det du liker og hva er det som gjør at du stadig vekk liker å besøke nye plasser? Bare en liten oppfordring til et blogg innlegg der du utdyper din fasinasjon rundt temaet istedenfor å bare beskrive plassen du skal til. Så er det opp til deg om du tar utfordringen =) Som tidligere nevnt er jeg fasinert av andres fasinasjoner."
Atle - http://chairman2k.com/


Selvsagt tar jeg utfordringen. Selv om den ikke er lett. Jeg aner rett og slett ikke hvor jeg skal begynne. Hvilke ord jeg skal bruke. Jeg undres og over hvilket svar/innlegg Atle forventer at jeg skriver. Og det hadde vært glimrende med en tilbakemelding på om det levde opp til forventningene. Siden jeg ikke vet hvilke ord jeg skal bruke prøver jeg å forklare ved bruk av bilder.

Koselig
Det er fantastisk å oppdage en skjult restaurant eller butikk i en bakgate. Finne sitt favorittsted som man besøker opptil flere ganger i løpet av en tur. Å vandre rundt på jakt etter disse stedene er koselig. Man oppdager byen på en helt annen måte en å ha nesa ned i et kart hele dagen.

Kontraster
Få muligheten til å se hva de forskjellige landene er stolte av. Hvilke byggverk og steder de ønsker du skal besøke. Å få se hvor forskjellige disse tingene kan være. Men like nydelige på hver sin måte.

Forventninger
Å kunne dra et sted for å se om det lever opp til de forventningene du har fått bygd opp ved hjelp av media og anbefalinger. Noen ganger er det full klaff og man går stadig rundt å drømmer om å få oppleve det igjen.

Vakkerhet
Å oppleve noe som så vakkert og storslått at det nesten tar pusten fra deg. Og at det noen ganger kan være noe så enkelt som noen skyskrapere. 

Likheter og ulikheter
Når man reiser oppdager man hvor like vi og stedene er, men og hvor ulike vi er. Hvor fantastisk er ikke det?  

Kultur
Man leser gjerne om hvordan hverdagen er i de ulike landene, men ingenting er som å faktisk oppleve det. Kulturforskjeller er overveldende! Å dra til Iran for å måtte dekke seg til gjør at man får et annet syn på hverdagen til muslimske kvinner. Å oppleve baksiden av Kina sin økonomiske opptur får deg til å tenke. Det er ikke alt man får innblikk i ved hjelp av media.


Flukten fra hverdagen
Å ha økonomi og mulighet til å kunne sette seg på et fly og bare dra avsted. Ta et par uker hvor man bare tenker på seg selv og nyter livet. Hvor skolebøker, regninger og gutteproblemer er byttet ut med strandliv, solfaktor og ufattelig mange bøker.

Tradisjoner
Bli kjent med lokalbefolkningen og få være med på tradisjonelle seremonier og spise lokal mat. Det er ikke hver dag man spiser slange og kyllingføtter. Hvor ofte må du kommunisere med kroppsspråket en hel ettermiddag her hjemme? Fantastiske utfordringer.

Barndomsdrømmer
Dra og besøke de stedene man drømte om når man var liten og uskyldig.

Glede
Oppleve at det finnes glede og latter hos alle. Selv om man ikke har muligheten til å gå på skole eller tjener nok til å kunne bo i noe annet en en pappeske. Det gjør at man setter mer pris på sitt eget liv her hjemme i Norge.

Fantastisk natur
Jada, vi har Geiranger og Nordlyset. Men naturen der ute i verden tar pusten fra meg. Vennskap
Det som gjør reising aller morsomt er alle de nye vennskapene man oppretter. Vennskap som i noen tilfeller kommer til å vare livet ut. Vennskap som får deg til å gå en runde med deg selv. 

Jeg vet i grunn ikke om jeg fikk svart på det du lurte på, Atle! Men jeg gjorde et forsøk. Ved å reise tror jeg du blir bedre kjent med deg selv som menneske. Du treffer så mange mennesker som gir deg inspirasjon. Du lærer å sette pris på det du har. Man oppdager at vi er like til tross for ulik hudfarge, kultur og verdier. Men jeg reiser og for å handle klær som ikke alle andre har, for å få Guess skoene til halv pris. Jeg reiser for å gjøre noe annerledes. Noen ganger for å glemme. Jeg liker og å reise for du lager nye minner sammen med mennesker du står nær. Ting man kan le over når man blir gamle. Opplevelser som er så fæle, morsomme og fasinerende at man aldri kommer til å glemme dem. 
Spurte noen på jobb hvorfor de liker å reise. Fikk vel i grunn ikke så mange andre svar en det jeg selv har klart å hoste fram. Men en ting hadde de rett i.

 

Når man først har begynt å reise, er det umulig å stoppe! Man vil bare ha mer!

12 kommentarer

Phjortis

29.12.2010 kl.12:38

Enig med deg, umulig å stoppe når man først har fått blod på tann! Man får bare lyst til å oppleve mer og mer!

Jeg fikk så klart vinglass til jul! ;)

astrid katrine

29.12.2010 kl.13:54

Elske å reisa:) det e det besta som finst!:)

Andrea - Min side av saken

29.12.2010 kl.14:05

Sv// heheh, tusen takk : ))

det er helt sant, jeg elsker å reise :D

monica

29.12.2010 kl.15:21

Jeg likte hvordan du svarte på spørsmålet! Min grunn til og reise er rett og slett "flukten fra hverdagen". Har man råd til og reise bør man gripe sjansen! Du er heldig som har vært med på mye moro:)

TONJE

29.12.2010 kl.18:58

virkelig et fantastisk og bra innlegg Mona!! :)

Marita Jakobsen

29.12.2010 kl.23:02

Hadde jeg hatt mer penger, så skulle jeg har reist massemasse mer! Er flott å oppleve nye land, kulturer osv :D Du må vite at du er heldig som har opplevd så mange steder her i denne verden :)

Benti

29.12.2010 kl.23:28

åh ja elsker å reise jeg også:D får aldri nokk, men må jo ha penger også så da blir det begrenset hvor mye man kan reise :(

Atle

30.12.2010 kl.00:36

For å være ærlig hadde jeg ingen forventninger, jeg prøvde å nullstille meg. Jeg var først og fremst ute etter dine synspunkter, så var det opp til deg og tolke spørsmålet mitt. Det i seg selv er jo en indikasjon på hvor du kommer fra.

Selv om jeg ikke har anledning til å reise selv, pga min situasjon. Ser jeg selv fasinasjonen av det å reise. Og gjerne med bakgrunn i oppdage og forstå verdenen. Ser ikke bort i fra det er innboene i oss mennesker å utforske verdenen. Og det at mennesker ønsker å forstå ting er ikke noe nytt, og i den anledning er jo reise en ypperlig anledning til å skape en større forståelse om hvordan ting henger sammen.

Jeg tror også man vokser som menneske med å se verdenen, av en eller annen grunn må man reise vekk for å finne seg selv. Og det er gjerne når man blir satt på litt nye prøver i nye kontekster at man oppdager ens egne verdier og holdninger.

Men så er det jo et poeng i det å pleie seg selv også som du sier. Jeg tror det å bare ha det gøy og ta seg en fest om man liker det er veldig viktig. Man kan da ikke alltid være ansvarlig og fornuftig. Men skal jo faen meg ha det gøy også når man lever. Hva poenget med livet om man ikke kan ha det gøy

Veldig bra post Mona. Ikke bort i fra at jeg kommer med flere utfordringer i fremtiden. I mitt forsøk på å forstå det motsatte kjønn :)

Tanja Christine

31.12.2010 kl.01:49

Veldig bra innlegg! Må ha tatt litt tid å lage.. :p

camilla

31.12.2010 kl.08:56

åhhh, jeg ELSKER Å REISE!!! fantastisk innlegg :D

€MK€

31.12.2010 kl.17:49

Herlig fantastisk flott Mona! Jeg unner deg det, samtidlig som jeg misunner deg. Jeg synes sånt er spennende, men er nok litt for redd til å løsrive meg og dra av sted. Burde hatt med meg en erfaren person som deg på tur;)

Ja, det har vært alt for mye tap dette siste året så jeg tror jeg står over et sånn oppsummeringsinnlegg i år, har planlagt mange andre reflekterende innlegg da!

Marit

31.12.2010 kl.18:46

Kjempe fint innlegg :) Godt nytt åt :D

Skriv en ny kommentar

hits